Ingrid Koenen

Fotograaf, Vormgever en Beeldbewerker
MIJN WERK… MIJN VISIE

Een beeld zegt meer dan woorden en dat is gelijk ook de uitdaging. Zo duidelijk mogelijk het verhaal vertellen in 1 of een serie foto’s. Ik observeer, analyseer en fotografeer als een reporter. Ik zie overal om me heen de schoonheid en de verhalen die ik dan probeer vast te leggen. Ik manipuleer liever nooit een situatie en wil het vastleggen zoals het komt.

Neem b.v. een kinderportret, natuurlijk wil iedereen een lief lachend kind aan de muur maar we weten allemaal dat kinderen ook onzeker, stil, boos en lastig kunnen zijn. Ook die kant hoort bij het tijdsbeeld van de leeftijd. Daardoor komen er ook andere emoties in beeld die naar mijn mening net zo mooi zijn als die ene glimlach. Dat maakt het kind uniek en bijzonder.

Of een sfeerreportage van een (sport)evenement, ik ben altijd op zoek naar de randverhalen, niet alleen dat prachtige (sport)moment perfect uitgelicht maar ook de schaafwonden, de lol, de teleurstelling, de vriendschap etc. Kortom, ik zoek de losse momentopnames die bij elkaar het verhaal compleet maken.

MIJN VAK… MIJN PASSIE

Sinds ik kan lopen heb ik al een potlood, kwast of camera in mijn handen. Er mee bezig zijn was het belangrijkste, kijken, zoeken, experimenteren. Vormen en vlakverdeling, lijnen en ritme, kleur en detaillering, spanning en een verhaal. De interactie met opdrachtgevers maakt het plaatje compleet. Het geeft mij een doel; het vertalen van de wens van de klant en de lol van de zoektocht naar een origineel eindproduct.

MIJN ERVARING

Na een zoektocht die langgeleden begon met eindexamen tekenen op de HAVO, een diploma autonoom kunstenaar, daarna via een drukkerij, diverse reclame en diploma grafisch vormgever, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het liefst voor mezelf werk. Meer eigen inbreng en verantwoordelijkheid maar dan wel in samenwerkingsverband met andere zzp-ers. Het woord ‘concurrentie’ past niet echt bij mij. Ieder heeft zijn/haar specialisme en wat is er nou mooier dan elkaar versterken, 1+1=3. Uitdagingen worden haalbaar, ideeën gaan dieper en resultaten worden sterker en beter.

Wellicht tot ziens!

Groet Ingrid